Reducerea abandonului școlar capată noi valențe în direcțiile proiectului național Pactul Pentru Tineri

În contextul în care 400.000 de copii sunt în afara sistemului educațional, iar România este țara cu a treia cea mai mare rată a abandonului școlar din Europa, subiectul de față devine din ce în ce mai important, având în vedere consecințele cu implicații majore la nivelul societății.    
Vorbim din ce în ce mai mult despre copii pentru care cuvântul școală nu mai trezește emoția cunoașterii, nu le mai oferă plăcerea de a lua ghiozdanul în spate și de a se îndrepta spre locul în care, cândva, lucrurile noi erau descifrate alături de colegi și cadre didactice.

Plecând de la această perspectivă, proiectul național Pactul Pentru Tineri reunește toate aceste inputuri și dă contur unui gând: acela de a conștientiza abandonul școlar, urmat de activarea unor măsuri pentru prevenirea și reducerea fenomenului. Iar gândul Pactul Pentru Tineri nu s-a oprit aici. A fost dus și mai departe.

Astfel, cu sprijinul Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, CONAF, organizația care este scena evenimentelor centrate pe educația continuă, cea mai puternică confederație din România în vederea egalității de gen și egalității de șanse, Pactul Pentru Tineri a fructificat discuții relevante într-o întâlnire cu Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă. Scopul întâlnirii a fost acela de a crea un comitet cu reprezentanți multipli care să se dedice problemei abandonului școlar și care să fie inclus în strategia guvernamentală pe perioadă nedeterminată.

Sursa: conaf.ro/

Dezbaterea a reunit reprezentanți ai ministerelor Educației, Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Muncii și Solidarității Sociale, Sănătății, Justiției, alături de inițiatorii proiectului, dar și parteneri, sponsori.

„Pentru rezultate concrete în reducerea abandonului școlar și a consecințelor sale sociale, este nevoie de o abordare integrată, din mai multe perspective. În acest sens, soluția evidențiată în discuția cu reprezentanții CONAF, privind crearea unui Comitet pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, va contribui la coerența măsurilor de care copiii au nevoie. Avem nevoie de coordonarea eforturilor guvernamentale cu cele ale partenerilor sociali, mediului privat, antreprenoriatului românesc și autorităților locale”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă pentru CONAF.

Și, cum subiectul este unul cu o deosebită importanță, cu impact profund la nivelul întregii societăți, Pactul Pentru Tineri continuă să urmeze firul roșu al soluționării problemei în cauză și, sub egida CONAF, a dat startul unor serii de șase dezbateri desfășurate în orașele în care rata abandonului școlar este crescută. Vorbim de orașe precum: Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Bacău și Vaslui.

Evenimentele au primit sponsorizarea OMV Petrom, susținerea UNICEF și a altor parteneri ONG, cărora, pe acestă cale, ținem să le mulțumim pentru toată implicarea.

Stați aproape, educația se clădește prin inițiativa noastră, a tuturor! Puteți urmări dinamica dezbaterilor din cele șase orașe, în paginile articolelor următoare.

Sursa:
https://conaf.ro/pactul-pentru-tineri-initiat-de-conaf-devine-cea-mai-ampla-miscare-a-mediului-privat-in-directia-reducerii-abandonului-scolar-ca-solutie-sustenabila-pentru-piata-muncii/

big down arrow