La Deva, autoritățile recomandă modificarea legii educației

Consiliile Județene trebuie obligate să asigure transportul elevilor

Dezbaterile celei de-a șasea ediții a „Pactului pentru Tineri”, de la Deva, au descris impactul abandonului școlar, au examinat impulsurile acestuia și au evaluat eforturile locale de reducere a intensității fenomenului. Autoritățile locale consideră că unul dintre instrumentele care pot susține eforturile de reducere a abandonului școlar ar putea fi introducerea obligativității asigurării transportului elevilor de către Consiliile Județene, idee care ar presupune modificări în proiectul Legii Educației. În plus, autoritățile responsabile au avertizat asupra pericolului consumului de droguri de către minori, realitate care impune derularea unor campanii de prevenție în școli.

„Pactul pentru Tineri” este un proiect dificil, deoarece nu descrie doar intensitatea dramatică a fenomenului abandonului școlar, ci și îngrijorarea privind viitorul economic și social al unor generații care vor intra în competiția globală fără a-și exploata complet abilitățile profesionale și capitalul uman. Deși îngrijorătoare, statisticile nu surprind intensitatea reală a abandonului școlar, nici din perspectiva acurateței cifrelor și nici din aceea a impulsurilor care-l stimulează, însă, confirmă necesitatea unei acțiuni coordonate în care guvernanții, autoritățile locale, profesorii, părinții și mediul de afaceri trebuie să colaboreze activ în viitor”, consideră Cristina Chiriac, Președinta CONAF.

„Cu fiecare dezbatere pe care am avut-o în ultimele șase luni, mi-a fost tot mai greu să văd luminița de la capătul tunelului. Sute de mii de copii se confruntă cu probleme inimaginabile pentru mulți dintre noi. Sărăcia, ignoranța, neglijența, consumul de substanțe sunt doar câteva pete care definesc radiografia abandonului școlar la nivel național. De la București lucrurile par altfel, mult mai luminoase. Când ajungi, însă, în teritoriu, abia atunci descoperi România adevărată. Știu și înțeleg că așteptările sunt imense, la fel ca și eforturile pe care echipa proiectului Pactul pentru Tineri le face și tocmai de aceea apreciez enorm implicarea, dedicarea și deschiderea celor care au pus umărul în acest proiect. Ce am reușit în aceste șase luni? Am reușit să trezim, să zguduim puțin România din temelii. Pe unde am fost, am lăsat amprente. Inclusiv astăzi, ne sună inspectori școlari de la Botoșani, Vaslui, etc., să ne întrebe ce se mai poate face. Am reușit să aducem autoritățile centrale și locale împreună, să propunem înființarea unui comitet interministerial pentru a găsi soluții de reducere a abandonului școlar și pe această cale, mulțumesc domnului prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă. Nu este suficient, știu, dar nu putem repara un fenomen înrădăcinat deja, într-un interval de timp atât de scurt. Este clar că ne trebuie soluții integrate pentru o problematică atât de complexă, însă există și soluții punctuale, ca de ex: scoaterea din sertar a legii consimțământului, pentru a proteja copiii abuzați, lege care va ajuta și la scăderea numărului mamelor minore”, a mai spus președinta CONAF.

Viitorul copiilor este un subiect de maximă importanță și prezența sa pe agenda CONAF este esențială pentru reducerea fenomenului abandonului școlar, consideră Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. În plus, parteneriatul care implică mediul privat poate oferi tinerilor oportunități de pregătire în meserii de care societatea are nevoie, a observat ministrul Muncii.

,,Abandonul școlar este o problemă în cadrul căreia trebuie să ne implicăm, inclusiv din perspectiva venitului minim de incluziune, care vizează cu prioritate persoanele aflate în situații vulnerabile. Copiii trebuie îndrumați în carieră, avem nevoie de accentuarea învățământului tehnologic, dar și a celui dual. Trebuie să arătăm copiilor din România că există și alte meserii, nu doar cea de IT-ist, care să le asigure dezvoltarea. În parteneriat cu mediul de afaceri, vreau să depășim paradigma salariului minim. Dacă avem tineri calificați, pe care să îi orientăm spre meseriile de care societatea are nevoie, putem crește veniturile românilor și să le oferim un viitor la ei în țară,” a declarat domnul ministru Marius Budăi.

Proiectul „Pactul pentru Tineri” este o inițiativă a CONAF din acest an, care se integrează perfect în agenda Comisiei Europene, oferă idei pentru recalibrarea legislației și susține importanța măsurilor de prevenție a abandonului școlar, a precizat Natalia Intotero Președinta Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.

 Sursa: CONAF https://conaf.ro/

big down arrow